Turno smučanje - Smrekovec

Naše turno popotovanje na Smrekovec!

Pot je lahka in označena, lahko je turno smučarska, kot jo bomo opisali, lahko pa jo prilagodimo v pot vzpona s krpljami in spusta s smučarsko desko. Lahko je tudi običajen zimski pohod s primerno opremo.

 

INFORMACIJE

Čas: 4 h

Višinska razlika: 800 m

Najnižja točka: 1310 mnv

Dolžina: 12.5 km

Povprečna hitrost: 3 km/h

Najvišja točka: 1580 mnv

 

 

POT

V smeri iz Kampa Menina smo se zapeljali proti Mozirju, kjer smo v prvem krožišču zapeljali na drugi izvoz, v drugem krožišču pa na tretji izvoz proti Žekovcu. Po 2.2 km vožnje v večjem križišču pri gostilni Vid smo se usmerili desno proti Goltem in pot nadaljevali naravnost do Šmihela nad Mozirjem. 1 km nad vasjo Šmihel v križišču smo zapeljali levo, nato pa po 300 m še enkrat levo, kot usmerja tabla za Golte. Nadaljevali smo naravnost po asfaltni cesti do vrha in prispeli do Alpskega vrta na Golteh.

 

VZPON NA VRH

Od Alpskega vrta, kjer smo parkirali smo se najprej usmerili desno in navzdol proti Mozirski koči, le malo pred njo pa ubrali pot levo navzgor. Tamkajšnji smerokaz nas je usmeril levo, na pot proti Smrekovcu. Nadaljevali smo po širši vlaki in kaj kmalu prispeli do jase. Ves čas smo se držali rahlo desno, dokler nismo prišli do druge jase, ko smo pot nadaljevali naravnost do grebena s smerokazom, ki nam je pokazal pot proti Smrekovcu. Z grebena je sledil daljši spust, zato smo na tem mestu, kot turni smučarji sneli kože in odsmučali navzdol do ceste s  smerokazom, ki nas je ponovno usmeril naravnost. Kože smo nadeli nazaj na smuči in naslednjih nekaj kilometrov sledili drevesnim markacijam skozi smrekov gozd. Teren je postal zelo valovit in kar nekajkrat smo se morali s kožami na smučeh spustiti navzdol, pri čemer je  dodatna previdnost zelo pomembna. Po zadnjem krajšem spustu smo prispeli do ceste, ki je vodila do koče na Smrekovcu. Pri koči nas je smerokaz sprva usmeri levo navzgor, ko smo prispeli do žičnate ograje z vratci pa smo nadaljevali desno, v strm breg do vrha Smrekovca.

 

 

SPUST

S smučkami smo se vsi veseli spustili po poti vzpona, lahko pa bi se odsmučali tudi naravnost navzdol do koče na Smrekovcu, če bi teren že poznali. Od koče smo smučali po cesti navzdol, do koder je šlo, nakar smo zopet nadeli kože na smuči in pot nadaljevali čez valovit teren nazaj. Po zadnjem strmem vzponu smo prispeli na greben, od koder smo ves čas smučali rahlo desno in po zadnji gozdni cesti prispeli nazaj do Alpskega vrta.

 

 

POMEMBNE INFORMACIJE ZA NAČRTOVANJE TURNE SMUKE V VISOKOGORJU

-       Priporočeno je, da si priskrbite lokalnega vodnika, še posebej oz. obvezno če ste z zimskimi razmerami in turnim smučanjem začetniki.

-       Znanje planinarjenja (odnos, oprema, spoštovanje narave) in poznavanje terena v visokogorju je pozimi še posebaj pomembna!

-       Spremljanje razmer v gorah: vreme, vidljivost, stopnja plazovitosti: http://www.meteo.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

-       Tehnika smučanja na nepredelanem snegu.

-       Informacije o prerezu snežne odeje.

-       Spremljanje vremena in temu primerna priprava na turo; v visokogorju so pozimi temperature spremenljive.

 

Naša tura je dostopna na: Komoot - GPS LINK POTI - Za povezavo do poti si na vaš mobilni telefon prenesite aplikacijo Komoot. Pot aktivirate tako, da izberete možnost »Start Navigation«, nakar vam aplikacija ponudi dve možnosti; 1) GPS od točke, kjer se nahajate in vas bo pripeljal do začetne točke vzpona, 2) ali pa začnete kar s samo navigacijo vzpona.

 

Za vsa morebitna vprašanja smo vam vedno na voljo.

Naj bo dan ali noč, poletje ali zima, previdnost v visokogorju nikoli ni odveč! Želimo vam varen korak!

Sončen pozdrav, ekipa Funpark Menina!