Turno smučanje - Planjava

Naše turno popotovanje na Planjavo!

Pot je zahtevna in označena, lahko je turno smučarska, kot jo bomo opisali, lahko pa jo prilagodimo v pot vzpona s krpljami in spusta s smučarsko desko. Lahko je tudi običajen zimski pohod s primerno opremo, da se nam na snegu ne ugreza ali drsi.

 

INFORMACIJE

Čas: 8 - 10h

Višinska razlika: 1800 m

Najnižja točka: 850 mnv

Dolžina: 19 km

Povprečna hitrost: 2 km/h

Najvišja točka: 2320 mnv

Tehnično zahtevna turno smučarska tura.

 

Planjava

 

POT

Iz kampa Menina smo se zapeljali v smeri proti Lučam, kjer smo se usmerili levo za Podvolovljek. Nadaljevali smo naravnost po cesti približno 6 km, tam pa nas je tabla za Lučko Belo usmerila desno. Naslednjih 300 m smo se peljali po asfaltni cesti, nato pa na ostrem ovinku zavili desno, na gozdno makadamsko cesto in se po njej peljali dokler smo lahko. Ko zaradi snega na cesti nismo več mogli nadaljevati z vožnjo, smo varno in obzirno do drugih, parkirali na primernem mestu ob cesti. Ps. Priporočamo snežne verige.

 

VZPON NA VRH

Turo smo začeli na cesti in ji sledili vse do rdeče planinske table, ki nas je napotila levo proti Korošici. Pot je markirana, sprva poteka po grebenu ob suhi strugi, nato pa zavije levo v strm breg proti sedlu Presedljaj. Če nam je teren prezahteven, na tem mestu snamemo smuči in nadaljujemo peš, saj je strmina na meji turno smučarske hoje. Za to strmino se je teren nekoliko položil, markacije pa so bile zelo slabo vidne, zato smo izbirali logične in premišljene prehode vse do sedla, ki smo ga nad bregom že dobro videli. Od Presedljaja nas je tabla usmerila desno navzgor do manjšega vrha, kjer smo prišli do prve označbe za zimsko pot na Korošico; to je visok železen količek s puščico, ki označuje smer poti. V smeri puščice smo nadaljevali po valovitem terenu gor in dol in sledimo zimskim količkom. Količki so nas pripeljali do sedla, desno od Lučkega Dedca, od koder je sledil manjši spust do koče na Korošici. Nadaljevali smo levo po pobočju proti Planjavi, katere vrh je bil že viden. Pred zadnjo grapo, ki vodi na Srebrno sedlo, smo se usmerili desno navzgor in se držali grebena, nato pa zgoraj pod vrhom našli prehod nazaj na levo proti grebenu. Zadnji vzpon na vršni greben je bil prestrm za smuči, zato smo jih sneli, nadeli dereze in se s cepini v rokah povzpeli na vrh.

 

 

SPUST

Navzdol po vršnem grebenu smo odsmučali s smučarsko palico v eni roki in s cepinom v drugi. Od grebena navzdol smo nadaljevali po poti vzpona, nato pa se držali nekoliko desno in se usmerili v veliko grapo / strmino pod Srebrnim sedlom, nad katero smo se na poti navzgor vzpenjali po grebenu. V spodnjem delu grape, ko se ta malo položi, smo pospravili cepine in naprej odsmučali s palicami. Spodaj smo se začeli pomikati levo nazaj proti Korošici; to smo storili precej visoko, kar nam je omogočilo precej lažje prečenje v levo navzdol. Od Korošice naprej smo sledili poti vzpona nazaj do avta.

 

 

POMEMBNE INFORMACIJE ZA NAČRTOVANJE TURNE SMUKE V VISOKOGORJU

-       Priporočeno je, da si priskrbite lokalnega vodnika, še posebej oz. obvezno če ste z zimskimi razmerami in turnim smučanjem začetniki.

-       Znanje planinarjenja (odnos, oprema, spoštovanje narave) in poznavanje terena v visokogorju je pozimi še posebej pomembna!

-       Spremljanje razmer v gorah: vreme, vidljivost, stopnja plazovitosti: http://www.meteo.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

-       Tehnika turnega smučanja v visokogorju, s cepinom v rokah, na ledu, trdem snegu, kložah, globokem pršiču.

-       Informacije o prerezu snežne odeje.

-       Spremljanje vremena in temu primerna priprava na turo; v visokogorju so pozimi temperature spremenljive.

-       Za tehnično zahtevne vrhove, po navadi višje od 2000 mnv, je obvezno imeti s sabo dereze in cepin.

-       Zelo priporočljivo je s sabo vzeti tudi snežne verige, da se po cesti pripeljemo čim dlje.

 

Naša tura je dostopna na: Komoot - GPS LINK POTI - Za povezavo do poti si na vaš mobilni telefon prenesite aplikacijo Komoot. Pot aktivirate tako, da izberete možnost »Start Navigation«, nakar vam aplikacija ponudi dve možnosti; 1) GPS od točke, kjer se nahajate in vas bo pripeljal do začetne točke vzpona, 2) ali pa začnete kar s samo navigacijo vzpona.

 

Za vsa morebitna vprašanja smo vam vedno na voljo.

Želimo vam lepo pomlad, a ne pozabite, da je v visokogorju še vedno prava zimska idila!

Sončen pozdrav, ekipa Funpark Menina!