Turno smučanje - Menina planina

Naše turno popotovanje na Menino planino!

Pot je lahka in označena, lahko je turno smučarska, kot jo bomo opisali, lahko pa jo prilagodimo v pot vzpona s krpljami in spusta s smučarsko desko. Lahko je tudi običajen zimski pohod s primerno opremo, da se nam na snegu ne ugreza ali drsi.

 

INFORMACIJE

Čas: 2 h

Višinska razlika: 420 m

Najnižja točka: 1000 m

Dolžina: 6 km

Povprečna hitrost: 3 km/h

Najvišja točka: 1450 m

 

 

POT

V smeri iz Kampa Menina smo se zapeljali proti Gornjemu Gradu, kjer smo na križišču za bencinsko črpalko zavili levo proti Bočni. Po 3 km pri tabli za Dom na Menini smo zavili desno in nato pot ves čas nadaljevali naravnost po cesti do table Usrani klanec, kjer smo parkirali in se razmeram primerno opremili za turo.

 

 

VZPON NA VRH

Pot se z ceste odcepi levo v gozd, najprej po gozdni vlaki, nato desno navzgor v strm gozdni teren. Na vrhu prvega dela poti pridemo na cesto, jo prečimo in nadaljujemo desno po gozdu do Praga. Tam nas pričaka nekaj metrov spusta v manjšo kotlino, imenovana Kopalnica. Tam so nas zares pričakala na drevo obešena zobna ščetka, ogledalo in krtača. Ko smo si umili zobe, se skrtačili in očedili smo bili pripravljeni na naslednjih nekaj metrov po gozdni cesti in se kaj kmalu pri tabli usmerimo levo navzgor proti vrhu Menine. Po tej strmini smo zopet prišli na manjšo ravnino, kjer smo se držali rahlo desno in po zadnjem strmem vzponu prišli na jaso, od koder je že viden vrh z oddajnikom. Od tam smo sledili količkom, ki na Menini označujejo pot do koče in so v pomoč, saj je na poti velikokrat gosta megla. Ko smo prispeli do južnega grebena, smo nadaljevali desno navzgor do oddajnika, oz. ob kolih do koče.

 

 

SPUST

Z vrha smo se spustili v smeri vzpona, le da smo pri Kopalnici in čez Prag nadaljevali naravnost navzdol, po poti ki vodi čez Borovnico. Ta nas je pripelje do ceste, po kateri smo se spustili desno navzdol do izhodiščnega parkirišča.

 

 

POMEMBNE INFORMACIJE ZA NAČRTOVANJE TURNE SMUKE V VISOKOGORJU

-       Priporočeno je, da si priskrbite lokalnega vodnika, še posebaj oz. obvezno če ste z zimskimi razmerami in turnim smučanjem začetniki.

-       Znanje planinarjenja (odnos, oprema, spoštovanje narave) in poznavanje terena v visokogorju je pozimi še posebaj pomembna!

-       Spremljanje razmer v gorah: vreme, vidljivost, stopnja plazovitosti: http://www.meteo.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

-       Tehnika smučanja na nepredelanem snegu.

-       Informacije o prerezu snežne odeje.

-       Spremljanje vremena in temu primerna priprava na turo; v visokogorju so pozimi temperature spremenljive.

 

Naša tura je dostopna na: Komoot - GPS LINK POTI - Za povezavo do poti si na vaš mobilni telefon prenesite aplikacijo Komoot. Pot aktivirate tako, da izberete možnost »Start Navigation«, nakar vam aplikacija ponudi dve možnosti; 1) GPS od točke, kjer se nahajate in vas bo pripeljal do začetne točke vzpona, 2) ali pa začnete kar s samo navigacijo vzpona.

 

Za vsa morebitna vprašanja smo vam vedno na voljo.

Naj bo vsak vaš korak varen in zabaven.

Zimski pozdrav, ekipa Funpark Menina!